Vårda dina stickade plagg

Vårda dina stickade eller virkade plagg väl

Här kommer lite goda råd och tips när det gäller tvättning/vädring och lite annat så att dina stickade/virkade plagg och tillbehör mår bra!
Följ alltid tvättrådet som står på banderollen till det garn du använder, förstår du inte tvättråden så hittar du förklaringar HÄR.

Vid maskintvätt:
Lägg alltid plagget i en tvättpåse för att undvika att maskorna fastnar i maskinen när du tvättar i tvättmaskin. Använd ett tvättmedel med neutralt pH-värde .

Vid handtvätt:
Tvätta plagget i rikligt med vatten och blanda ut tvättmedlet väl i vattnet. Skölj plagget ordentligt i vatten med samma temperatur som tvättvattnet.

Vädring m.m.:
Ofta räcker det med att vädra plagget istället för att tvätta det. Ut med det i friska luften eller i fuktigt, rent badrum för att exempelvis röklukt går ur.

Torka stickade plagg liggande på tjocka frottéhanddukar på en torkställning eller liknande så att det kommer in luft.

En kall vinterdag när det ligger nyfallen pudersnö ute, kan man lägga ut sitt stickade plagg en stund i snön (skall helst vara minusgrader). Snön gör att lukt som plagget dragit åt sig går ur, vänd gärna plagget så att båda sidorna kommer i kontakt med snön en stund.

Vill du försöka att få ett garn att sluta att fälla t.ex. en mohairtröja så kan du lägga den i en fryspåse i frysen över natten, ta sedan och skaka den ordentligt efteråt. OBS! Se till att påsen är tät! De flesta stickade plagg fäller alltid lite i början detta kan göra proceduren kortare.

Stickade plagg har en förmåga att ”röra sig” och är väldigt följsamma. Hänger man ett stickat plagg på en galge så bli plagget långt så vill man undvika detta så skall man förvara dem vikta eller rullade. Förvara dem gärna i en plast- eller papperspåse om plagget inte används ofta, detta för att undvika mal och andra ”garderobsodjur” som gillar stickat/virkat.

Vissa garner kan tyvärr noppra och det finns noppmaskiner att tillgå men att föredra är en klädroller eller att ta bort nopporna för hand.

Hoppas du får nytta av dessa tips och har du själva tips du vill dela med er får du gärna dela med er på vår facebooksida

Vid ev. frågor och synpunkter vänligen kontakta oss.

Flitiga Fingrar Sundsvall
Storgatan 9 852 30 Sundsvall
www.flitiga-fingrar.se
www.facebook.com/flitigafingrarsundsvall
Tel 060-15 82 50